Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

Najprostsze. Najlepsze – jako przekąska, samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Pasują do mięs i do warzyw i sa po prostu niezastąpione. Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem polecają się na każdą okazję i rozgrzewają brzuszek.

https://magazynkociol.pl/2020/06/dolnoslaski-magazyn-kulinarny-kociol-numer-xxviii/

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 5-6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC (termoobieg). Ziemniaki dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy w ósemki (nie obieramy) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dodajemy ząbki czosnku (nieobrane), rozmaryn, sól, pieprz i olej. Mieszamy i pieczemy 45 minut, co jakiś czas mieszając. 
  • Po upieczeniu wyciskamy czosnek z łupinek i mieszamy z ziemniakami.

Uwagi:

  • Jezeli chcecie, możecie przyprawić ziemniaki dodatkowo np. suszonymi zmielonymi pomidorami albo papryką.
  • Takie ziemniaczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu – zwłaszcza do steków i innych mięs, ale jezeli chcecie zrobić pożadny wegetariański obiad dorzuććie na blachę także inne warzywa: papryke, cukinię i bakłażan. Gotowe upieczone warzywa możecie podac np. z pesto z liści pietruszki.
  • Jezeli będziecie miec ochotę na coś innego niz ziemniaki może wypróbujecie frytki z batatów z sosem tahini albo orientalne frytki z pietruszki?
  • Ten przepis znajdziecie również w Magazynie Kocioł – możecie go pobarac całkiem za darmo stąd.

Smacznego!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęcam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *