Brokuł to warzywo, które bardzo lubię i często jest
składnikiem moich potraw.
Był już sos brokułowy, zapiekanka z brokułami, a dziś
proponuję placki.
Spróbujcie brokuła w takiej formie.
Składniki:
- 1 niewielki brokuł
- 3 jajka
- 3-4 łyżki startego sera
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- biały pieprz
- czosnek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki i opłukać. Pokroić na drobne kawałki. Dodać pozostałe składniki i jeśli lubicie – przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Wszystko wymieszać dokładnie, tworząc jednolitą masę. Teraz macie dwie możliwości: smażyć placki na rozgrzanym oleju , bądź upiec w piekarniku.
Ponieważ wszystkie smażone warzywa wchłaniają bardzo dużą ilość tłuszczu, ja wybrałam tą drugą opcję.
Piekarnik dobrze nagrzać (180 C). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować placki. Układać na blaszce i piec ok. 20 minut do zezłocenia.
Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub jogurtem.
Gość Opalanka 2013/03/26 11:08:09
Kocham brokuły w każdej formie, a ten zestaw – mistrzostwo. Już bardzo lubię:)
KamilaU 2013/03/26 12:55:43
Mnnn brokuły:P
Napewno takie spróbuje:)
magdadajnowska 2013/03/26 15:52:54
Robię podobne tylko że ja moje kotleciki smażę. Pieczenie to ciekawy pomysł na pewno placki są zdrowsze. Następnym razem robie pieczone 🙂
Gość schokoladeinspirationen 2013/03/26 16:32:16
Na prawdę podczas pieczenia się nie rozpadają?
Proszę o odpowiedź 😉
aguzja 2013/03/26 16:53:40
Jeżeli będą ładnie formowały się przed pieczeniem to i w czasie pieczenia się nie rozpadną. Spoiwem jest nie tylko bułka tarta, ale też żółty ser 🙂
KamilaU 2013/03/27 16:04:47
Nie wytrzymałam i od razu je na kolacje zrobiłam:) Były pyszne, a szczególnie smakowały mężowi:)) Polecam!
… 2014/03/28 11:12:51
Ile placków wychodzi z podanej ilosci skladnikow?
gosc 2014/03/28 14:57:31
Ile plackow wychodzi z takiej ilosci skladnikow?
aguzja 2014/03/28 19:18:43
około 12, zależy jakiej wielkości 🙂
gawrysia 2014/11/23 13:59:39
Witam, mam pytanie do tego przepisu: brokuły nie są wcześniej gotowane?
Z góry dziękuję za odp.
PS: super przepisy – właśnie w piekarniku mam sernik z nutellą 🙂
aguzja 2014/11/23 14:52:43
gawrysia, brokuł ma być surowy, ale jak będzie lekko zblanszowany to też nie zaszkodzi, a sernika zazdroszczę, bo pyszny! 🙂 pozdrawiam
Basia 2015/01/20 19:15:30
Świetny przepis, jutro trzeba wypróbować 🙂
jagoda 2015/02/05 17:27:30
Witam 🙂 czy można zamiast sera żółtego dać mozzarelle??
aguzja 2015/02/05 18:43:12
Jagoda, można 🙂
Aga 2015/02/07 15:03:03
Wyglądają smakowicie 🙂 Można czymś zastąpić bułkę tartą?
aguzja 2015/02/07 17:05:27
Aga, bułkę tartą można zastąpić kaszą manną albo ugotowanym na sypko ryżem.
lidka 2015/03/02 14:23:59
placuszki sa boskie właśnie je zrobiłam i jadłam po prostu zakochałam się w nich i nie rozpadają się oczywiście piekłam w piekarniku,napewno zagoszczą u mnie na stole na stałe,
aguzja 2015/03/02 15:13:36
Lidka, cieszę się,że tak bardzo przypadły Ci do gustu, u mnie też już wpisały się w obowiązkowe menu. Pozdrawiam 🙂
Baasia 2015/03/14 18:57:05
Za pierwszym razem, kiedy piekłam placki z surowego brokuła to wyszły odrobinę zbyt twarde. Tym razem zblanszuję 🙂
aguzja 2015/03/14 20:27:35
Baasia, naturalnie można zblanszować, wszystko trzeba dopasować do własnych upodobań 🙂
Nikol 2015/05/12 19:29:53
a czy od razu trzrba wszystkie piec czy ta mase mozna zostawic na nastepny dzien ??
aguzja 2015/05/12 21:23:54
Nikol, można zostawić masę na następny dzień. Przechować pod przykryciem, w lodówce.
PolubieniePolubienie