kopytka
obiad

Kopytka – najlepszy przepis!

Kopytka to kluski z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, z dodatkiem mąki oraz jajka. Jasne teraz to już nawet kopytka można kupić gotowe, ale ja wychodzę z założenia, że swoje, domowe są najlepsze! Kopytka to super pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, nic się wówczas nie marnuje! Można je podawać prosto z wody z sosem pieczarkowym, na słodko okraszone bułką tartą, bądź podsmażone z cebulką – w takiej wersji mi smakują najbardziej! 🙂

Składniki na kopytka:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zostawiamy je do całkowitego przestudzenia, a następnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy ziemniaki. Robimy studzienkę i wbijamy jajko. Solimy do smaku i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. W razie potrzeby ciasto podsypać delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na 4 części z każdej formułujemy wałek. Nożem odcinamy kluski na około 2-3 cm szerokości (jak na zdjęciu). Kopytka rzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy je od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2 minuty. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Wyciągamy je łyżką cedzakową. 

kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *