środa, 25 listopada 2020

Bułki do hamburgerów.

 


Zrobiłam domowe burgery drobiowe. Żeby było całkiem po domowemu, bułki też 
upiekłam sama. Postanowiłam zrobić osobny wpis na bułki. Ponieważ, może macie 
sprawdzony przepis na mięso i potrzebujecie tylko bułek. Poza tym, takie bułki 
można wykorzystać nie tylko do hamburgerów, ale po prostu do kanapek. 
Przepis na całe burgery, też oczywiście będzie, ale w następnym wpisie. 
Także, jeśli jesteście ciekawi, to zaglądajcie :)


Składniki:
180 g. ciepłego mleka
100 g. ciepłej wody
50 g. masła
20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
550 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko

Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania

Wykonanie:
Mleko z wodą podgrzać, dodać masło. Wymieszać żeby masło się rozpuściło. 


Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut.


Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem. 
Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. 



Z każdej części uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce, wyłożonej 
papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować rozmieszanym jajkiem 
i posypać sezamem. Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz