.

.

niedziela, 22 listopada 2020

Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM

 Cześć Kochani, dawno na blogu nie było przepisu na ciasto. 

Ale dawno też żadnego nie piekłam. 11 listopada były rogale, wcześniej tort urodzinowy mojej mamy, potem inne drobne przekąski. Więc już najwyższy czas na kolejne pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na ciasto, które jest moim imiennikiem-czyli Katarzynkę :) 

Jest to ciasto z kremem i dodatkiem pierniczków. Do jego przygotowania powinno użyć się pierniczków katarzynek-stąd jego nazwa, ale mi nie udało się ich kupić, wiec użyłam innych, sprawdziły się super.













Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym lub powidłami, na nie układa się pierniczki, na nie dajemy krem, drugi spód biszkoptu i smarujemy go kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto z powodu dodatku pierników idealnie nadaje się na święta. Zapraszam


Zapraszam też na film, na którym zobaczycie jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku





SKŁADNIKI

*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm


KAKAOWY BISZKOPT

-6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-2 płaskie łyżki kakao


KREM

-1200ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-3/4 szkl cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 łyżka mąki pszennej tortowej

-4-5 łyżek kawy cappuccino

-300g masła w temp pokojowej


DODATKOWO

-ok 500g dowolnych  pierniczków w czekoladzie 

-dżem porzeczkowy

-pół tabliczki czekolady deserowej do posypania ciasta 


Na początek polecam zrobić bazę kremu

Do garnka wlewamy 1200ml mleka, dodajemy 3 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia-mieszając by się nie przypaliło.

Powstały budyń studzimy.



BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy żółtka-miksujemy. 

Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.

Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.



Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody, studzimy.




KREM

Do miski dajemy 300g miękkiego masła ubijamy je i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Masło i budyń musza być w temp pokojowej.

Następnie dodajemy cappuccino i miksujemy. ***kawy nie trzeba dodawać, można pominąć


SKŁADANIE CIASTA

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym lub powidłami.


Układamy na nim pierniczki.

Ja użyłam miękkich, nadziewanych, w czekoladzie.

Na pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta.

Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.

Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą.




Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc by pierniki zmiękły.

Ciasto pięknie się kroi i bardzo ładnie wygląda. Jest pyszne, idealnie nada się na święta.







Bardzo polecam i życzę udanych wypieków

Jeszcze raz zapraszam na film 



2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam, Kinga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis zrobię na święta 🥰

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko