Aromatyczny, rozgrzewający krem z pieczonych warzyw to świetna propozycja na pożywny, jesienny posiłek. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jednocześnie nie zawiera mnóstwa kalorii i z czystym sumieniem można się nią zajadać będąc na diecie. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziołowymi grzankami i pestkami dyni.
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ok. 900 g obranej dyni (1/2 średniej wielkości dyni o wadze ok. 3,5 kg)
- 3 ząbki czosnku
- ok. 4 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 700 ml bulionu
- 300 ml śmietany 12%
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie
Warzywa myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w małe kawałki i wrzucamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (paprykę pokrójcie w ćwiartki - łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę). Skrapiamy oliwą i doprawiamy ziołami, papryką, pieprzem i solą.
Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 30 minut - po wyjęciu warzywa powinny być miękkie.
Paprykę obieramy ze skórki i wraz z resztą warzyw przekładamy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 2-3 minuty. Świeżą bazylię, ok. 2 cm kawałek imbiru oraz 3 łyżki zupy oraz 3 łyżki wody miksujemy i dodajemy do kremu. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
Krem można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. W roli dodatku świetnie sprawdzą się również pestki dyni.
Krem dosłownie rewelacja:) Taki intensywny. Pestki dyni jak najbardziej tak, ale grzanki to już nie mój klimat, więc je odpuściłam:D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował! 😊
Usuń