Rustykalna tarta z jabłkami i marcepanem

Najprostsze z ciast, które nie wymaga nawet foremki do pieczenia. Tym razem rustykalna tarta w jesiennym wydaniu, z jabłuszkami ułożonymi na marcepanowej kołderce. Dziecinnie proste do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. To ciasto z jabłkami, ale zamiast poszatkowanymi lub startymi na tarce w kawałeczkach. Smakuje świetnie, polecam!

Składniki na spód:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki mączki cukrowej/z ksylitolu
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • cukier/ksylitol
  • 2 łyżki mleka do posmarowania brzegu ciasta
  • 200 g marcepanu
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki amaretto/rumu

Przygotowanie:

  • składniki na kruche ciasto zagnieść do otrzymania konsystencji „mokrego piasku”. Dodać  jajko, zagnieść ponownie do połączenia składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki
  • marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać mleko, alkohol i zblendować na gładką, smarowną masę
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić na jeszcze mniejsze cząstki
  • ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości 3-4 mm. Na środku rozsmarować masę marcepanową i rozłożyć przygotowane jabłuszka zostawiając na brzegu wolny 5-cm rant. Jabłka posypać cynamonem
  • pozostawiony rant zawinąć na jabłka, posmarować mlekiem i obsypać cukrem
  • piec w 180’C około 35 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *