pizza bez drożdży 4
obiad

Pizza bez drożdży

Dziś prosty przepis na domową pizzę bez drożdży. Ciasto na pizzę przygotujesz w dosłownie 5 minut, ponieważ nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować, nałożyć swoje ulubione dodatki i wstawić do piekarnika. Pizza bez drożdży jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym pyszna. Smakuje prawie tak samo, jak ta tradycyjna. Pizzę bez drożdży robię często, gdy mamy ochotę na jakiś fast food, wówczas sprawdza się idealnie. Do przygotowania mojej pizzy użyłam sosu pomidorowo – paprykowego, który jakiś czas temu nalewałam do słoików i teraz świetnie się sprawdził. Przy okazji mogę serdecznie polecić przepis na sos, który znajdziecie tutaj. Zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na domową pizzę, która zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie!

Składniki na pizzę bez drożdży:
ciasto na pizzę bez drożdży
2 pełne szklanki mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek – do wysmarowania papieru
sos pomidorowo – paprykowy
dodatki
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 żółta papryka
100 g chorizo
kilka marynowanych papryczek jalapeno
kawałek startego żółtego sera

pizza bez drożdży 1
pizza bez drożdży 2

Przygotowanie:
1. Jogurt naturalny należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnął temperaturę pokojową.
2. Do miski przekładamy dwie pełne szklanki mąki pszennej i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Składniki sypkie dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy szklankę letniego jogurtu naturalnego i wsypujemy przyprawy: pół łyżeczki soli oraz po 1/3 łyżeczki bazylii, oregano i ziół prowansalskich. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką, a następnie chwilę zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
3. Ciasto dzielimy na tyle części w zależności jak duże pizze chcemy otrzymać. Z dwóch części otrzymamy pizze o średnicy około 26 cm, natomiast z czterech otrzymamy mniejsze pizzerki, tak jak w moim przypadku.
4. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, funkcja grzania dół z termoobiegiem.
5. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na środku wylewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy na papierze. Następnie rozwałkowujemy ciasto na pizzę, ranty pozostawiamy ciut grubsze. Na każdej pizzy rozsmarowujemy porcję sosu i układamy ulubione dodatki. U mnie to pokrojone w talarki , a następnie podsmażone pieczarki, cebula, papryka, chorizo oraz kilka plasterków papryczek jalapeno.
6. Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. Smacznego!

pizza bez drożdży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *