Penne w lekkim sosie brokułowym

 W weekend byliśmy w Międzyzdrojach, no i Hanka, jak to Hanka zamówiła sobie makaron (inna opcja to pierogi lub kluski, ale pierogi były dzień wcześniej, a klusek nie mieli). Makaron był z brokułami, piersią z kurczaka i serem. Danie pyszne, lecz dla mnie za tłuste. Postanowiłam przygotować jego lżejszą i zdrowszą wersję. Wyszło naprawdę bardzo smacznie!

Delikatny sos z brokułu zagęszczony serkiem śmietankowym idealnie otula makaron. Sos z serka nie gorszy niż śmietanowo-serowy, a dużo delikatniejszy i lżejszy. Danie polecam dla zabieganych, bo przygotowuje się je ekspresowo i łatwo, a w dodatku jest zdrowe i pyszne.


1 brokuł (ok 500g)
200 g makaronu penne
150 g serka śmietankowego (typu Almette)
2 cebule
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Olej w spray'u lub 1 łyżka oleju rzepakowego


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Brokuł podzielić na różyczki i dodać na patelnię do cebuli. Zalać 300 ml zimnej wody, dodać sól i dusić pod przykryciem, aż brokuły będą miękkie tak jak lubisz. W tym czasie ugotować al'dente makaron. Kiedy brokuł ma pożądany przez nas stopień miękkości dodajemy na patelnię serek, pieprz i gałkę muszkatołową . Mieszamy aż do rozpuszczenia się serka. Na patelnię dodajemy makaron, mieszamy z sosem i od razu nakładamy na talerze. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja, uwielbiam takie odchudzone dania :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę smaczny makaron, a pomysł z Almette dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń

Popularne