Piernik staropolski dojrzewający cz. I

Pierwsza część przepisu na pyszny piernik staropolski.
Ja piekę go na każde Święta już od wielu lat.
Długo trzeba na niego czekać, bo im dłużej dojrzewa, tym lepszy, ale warto, bo smak wynagradza oczekiwanie.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to polecam! Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużo pracy i ma wyjątkowy smak a po upieczeniu długo zachowuje świeżość.

Pierwsza część przepisu na pyszny piernik staropolski.
Ja piekę go na każde Święta już od wielu lat. Długo trzeba na niego czekać, bo im dłużej dojrzewa, tym lepszy, ale warto, bo smak wynagradza oczekiwanie.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to polecam! Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużo pracy i ma wyjątkowy smak a po upieczeniu długo zachowuje świeżość.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

500 g prawdziwego miodu
(ja używam gryczanego)
350 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
Duża szczypta soli
50 g przyprawy do piernika lub dwa opakowania dobrej przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Masło miód i cukier podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczania się składników.Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy przyprawę do piernika mieszamy następnie dodajemy przestudzoną masę sól jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę.
Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia nakrywamy folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 4-6 tygodni np. do lodówki.

Kilka porad :
*Ciasto będzie miało luźną konsystencję, ale po pewnym czasie zgęstnieje i zrobi się twardsze.
*Można od razu do ciasta dodać bakalie np. orzechy włoskie, migdały, suszone śliwki, rodzynki.
*Blaty piernikowe, wypiekam tydzień przed świętami następnie przekładam powidłami, żeby zdążyły zmięknąć, a kilka dni przed światami dzielę na trzy części polewam polewą i ozdabiam.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close