Drożdżowe z powidłem śliwkowym

Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 250 ml mleka
– 100 g cukru
– 100 g masła
– 3 dag świeżych drożdży
– 4 łyżki powidła śliwkowego
– szczypta soli
– tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm
Kruszonka
– 1 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 20 dag masła
– jajko do posmarowania drożdżowki

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W garnku rozpuścić masło z mlekiem i podgrzewamy ale tak, żeby nie zagotować. Do drożdźy dodajemy ostudzone mleko z masłem i jajko i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wszystko do przesianej mąki i wyrobiamy dokładnie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aby wyrosło.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. 

Ciasto rozwałkować posmarować powidłem śliwkowym. Następnie zwinąć w roladę. Roladę przekroić na pół. Zaplatamy wieniec. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Tak przygotowaną drożdżówkę układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do piekarnika i piec w piekarniku ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić,

Print Friendly, PDF & Email