listopada 08, 2020

Brownie z gruszkowym kajmakiem



Składniki:

(tortownica o średnicy 22 cm.)

  • 200 g. czekolady gorzkiej Wawel 90% kakao
  • 100 g. masła
  • 3 jajka
  • 100 g. cukru pudru
  • 70 g. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
Kajmak gruszkowy
  • 3 średniej wielkości dojrzałe gruszki
  • 180 g. śmietanki 36%
  • 80 g. cukru

Składniki na brownie powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztop i prawie zagotuj. Dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę, odstaw na minutę. Następnie dokładnie wymieszaj z masłem, aż powstanie głodki sos. Wystudź do temparatury pokojowej.

Piekarnik rozgrzej do 160°C.

Jajka wbij do misy, ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlej czekoladę z masłem i zmiksuj.
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj szpatułką.
Ciasto wyłóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piecz 20-25 minut.
Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Gruszki obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w małą kosteczkę. Umieść w rondelku i śmaż aż owoce się rozpadną i puszczą sok, zblenduj.

W drugim rondelku gotuj śmietankę z cukrem do utworzenia się gęstego sosu karmelowego. Połącz go ze zmiksowaną gruszką i jeszcze chwilę gotuj. Ostudź sos a następnie polej nim brownie.




3 komentarze:

  1. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie karmelizowanej gruszki ze śmietanką to musi być wyjątkowa eksplozja przepysznego smaku wraz z czekoladowym brownie.

    OdpowiedzUsuń