.

.

piątek, 13 listopada 2020

Szybkie, chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzechami Pieguski+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu i bardzo pyszne ciasteczka Pieguski, czyli ciasteczka z orzechami i czekoladą. Po wypieku rogali marcińskich zostało mi trochę orzechów, wiec postanowiłam wykorzystać je do tych ciastek. Ciastka zasmakują każdemu, są na prawdę pyszne, lepsze jak ze sklepu. Bardzo chrupiące, i można je przechowywać np w puszce lub pudełku. Polecam i zapraszam




Tradycyjnie zapraszam na film i mój kanał YouTube, na którym możecie zobaczyć jak przygotowuję wypieki "na żywo" :) 



SKŁADNIKI

* Z tych proporcji wyszło mi około 15 dużych ciastek 


-100g masła w temp pokojowej 

-duża szczypta sody

-170g mąki pszennej tortowej

-65g cukru trzcinowego

-1 jajko

-50g czekolady mlecznej

-50g orzechów włoskich lub laskowych


Do miski dajemy masło i cukier trzcinowy (można dać też zwykły), ucieramy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy jajko-miksujemy. Do takiej masy dodajemy mąkę oraz sodę-mieszamy do połączenia lub miksujemy. Powstanie nam gęste ciasto. Następnie dodajemy posiekane orzechy  i czekoladę-mieszamy do połączenia z ciastem. 





Następnie urywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. *jeśli ciasto klei się do rąk, można ręce posmarować olejem. 



Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy na złoty kolor około20 minut.





Po wystudzenia ciastka stają się chrupiące. Są pyszne, lepsze jak ze sklepu.

Łatwe, na pewno zasmakują każdemu. 

Można je przechowywać w puszce. 

Polecam i życzę smacznego.


Zapraszam jeszcze raz na film 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko