JESIENNE BABY

Gruszka i śliwka to szacowne damy, którymi bez wątpienia pachnie jesień. One są bohaterkami przepysznej, niecodziennej dutch baby. Śliwki podsmażyłam z cynamonem i gęstym sosem balsamicznym, a gruszki jednie skropiłam sokiem z cytryny. Rozrzuciłam je wraz z winogronami i orzechami włoskimi na placku pokrytym serkiem śmietankowym. Do tego roszponka skąpana w rewelacyjnym dressingu i tak powstała obłędna słodko-wytrawna kompozycja, obok której nie można przejść obojętnie! Doskonała na drugie śniadanie, podwieczorek tudzież kolację. Tak smakuje jesień w słodko-wytrawnym wydaniu!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA OMLETA:

  • 3 jajka „M”
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 duża garść roszponki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 4-6 śliwek (1 łyżeczka masła klarowanego, gęsty sos balsamiczny, 1 łyżeczka cynamonu)
  • 1 gruszka (sok z cytryny)
  • 2/3 szklanki winogron rodzynkowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
Zamów składniki

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 2-3 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu mieszamy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  3. Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy na półplasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy śliwki, od razu dodajemy cynamon, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 2-3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
  4. Gruszki przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce i skrapiamy skokiem z cytryny.
  5. Winogrona przekrawamy na połówki.
  6. Przestudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy naprzemiennie roszponkę, owoce oraz orzechy. Całość polewamy dressingiem.

Brak komentarzy do "JESIENNE BABY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny