piątek, 13 listopada 2020

Ciasto z białą czekoladą i jagodami.

 


Zapraszam na ciacho. Zwykłe, ucierane, ale pyszne. Dodatek białej czekolady 
dodaje fajnego smaczku. Wierzch posypałam mrożonymi jagodami. 
Wszystko razem, smakuje naprawdę dobrze. Ciasto zrobiłam na mące 
Szymanowskiej od Polskich Młynów.
Przypominam, że nie musicie wychodzić z domu żeby ją kupić. 
Wystarczy kliknąć w link https://www.skleppm.pl/ i zrobić zakupy w sklepie internetowym. 


Składniki:
1 kostka margaryny 250 g.
1 szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki Szymanowskiej uniwersalnej Polskie Młyny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. białej czekolady
jagody ( miałam mrożone)

Do dekoracji:
50 g. białej czekolady
2 łyżki mlek

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. 
Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia. 
Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec, dodać drobno posiekaną 
białą czekoladę i wymieszać łyżką. 


Gotowe ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać jagodami. 


Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury, 
180 stopni i piec 40-45 minut. 


Czekoladę na polewę, roztopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. 
Miseczkę z czekoladą, ustawić na rondelku z gotującą wodą. 
Dno miski nie może dotykać wody.




Gotową polewą udekorować wystudzone ciasto.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz