środa, 11 listopada 2020

Schab w sosie po węgiersku.

 


Schab w sosie po węgiersku, to specjalność mojego męża. Zawsze, kiedy ma 
wolną niedzielę, to on gotuje obiad. Robi pyszny rosół i schab w sosie. 
Ja mam wtedy wolne :) Bardzo lubię te leniwe niedziele..... 
Już dawno, chciałam wstawić przepis na ten schab, ale jakoś tak się nie składało. 
Teraz była okazja, bo na kursie kulinarnym o którym już Wam pisałam, 
tematem był właśnie, schab w sosie. To jest wersja mojego męża. 
Spróbujcie koniecznie, bo jest pyszny :)


Składniki:
1 kg schabu
przyprawa do mięsa wieprzowego
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 mały ogórek kiszony
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Zalewa:
4 szklanki wody (moja szklanka 230 ml.)
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
Gałązka lubczyku
1/2 kostki mięsnej

Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 
lubczyk i kostkę mięsną. Zagotować i wyłączyć gaz. 


Schab umyć, pokroić w grubsze plastry. Delikatnie rozbić. 
Obtoczyć w przyprawie do mięsa wieprzowego. 



Mięso obsmażyć na oleju w głębokiej patelni, lub brytfance, 
po kilka minut z każdej strony. 


Następnie zalać zalewą, przez sitko. 


Przykryć i dusić pół godziny. Następnie dodać paprykę słodką i ostrą, 
oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie przykryć i dusić około godzinę. 
Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 
Kolorowe papryki również pokroić w kostkę. Dodać wszystko do mięsa 
i dusić kolejną godzinę. 


Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony. 
Jeśli trzeba, doprawić sos do smaku. Na koniec, zagęścić sos mąką.
Mięso wyciągnąć z sosu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. 
Tak żeby nie było grudek. Wlać do sosu i mieszać żeby nie zrobiły się grudki. 
Można to zrobić trzepaczką. Mięso włożyć ponownie do sosu. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz