Pieczony schab

4.5/5 (243 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

100 min + marynowanie

pieczony schab przepis

Opis przepisu

Pieczony schab to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na obiad jaki tylko może być. Dla mnie to prawdziwy klasyk. Mój schab z piekarnika wychodzi miękki, delikatny w smaku i bez problemu się kroi na talerze. Oczywiście za smak i soczystość mięsa odpowiada jego wcześniejsze zamarynowanie i zostawienie w przyprawach przez kilka godzin (najlepiej zostawić w marynacie przez całą noc).

Schab pieczony

Schab pieczony sprawdzi się świetnie jako niedzielny czy świąteczny obiad dla całej rodziny. Jest świetnie doprawiony i wypieczony. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na schab pieczony w rękawie do pieczenia. Zrób do niego talarki ziemniaczane lub pieczone ziemniaki z rozmarynem i surówkę z kapusty pekińskiej. Jak dla mnie to połączenie to strzał w dziesiątkę!

Ja zwykle piekę schab za pomocą rękawa do pieczenia, który można kupić praktycznie w każdym większym sklepie. Jeśli jednak nie kupiłaś/eś tego rękawa to upiecz mięso w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.

Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>

Przepis na: Pieczony schab

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka przyprawy do mięs
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Wyślij emailem

Jak zrobić schab z piekarnika?


Krok 1

marynata do schabu

Marynowanie schabu

Zanim zabierzesz się za pieczenie schabu koniecznie go wcześniej zamarynuj. Ja to zwykle robię wieczorem (około 12 godzin przed jego pieczeniem).

Schab (ok. 1,2 kg) myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy np. za pomocą papierowego ręcznika. Ja kupiłam dosyć  chudy schab, jednak jeśli Twój kawałek ma wystające kawałki tłuszczu to ich nie odcinaj.

Aby zamarynować schab wystarczy wymieszać w miseczce 1 łyżkę soli, 3-4 liście laurowe, 2 płaskie łyżki majeranku, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej, 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), szczyptę gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki oleju oraz opcjonalnie 1 płaską łyżkę przyprawy do mięs.

Osuszony schab (u mnie dwa kawałki, ale oczywiście możesz użyć jeden długi kawałek schabu) nacieramy wymieszanymi przyprawami do marynaty. Wkładamy do szczelnego pojemnika lub wkładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie wiążemy z obu stron. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Po tych 12 godzinach schab wyciągamy ze szczelnego pudełka czy rękawa do pieczenia. Smażymy z obu stron na małej ilości tłuszczu na wysokiej mocy palnika przez ok. 60-90 sekund do jego zarumienienia.


Krok 2

schab z piekarnika

Gdy lekko przestygnie, wtedy wkładamy schab do rękawa do pieczenia (wraz z tłuszczem i marynatą z patelni). Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wiążemy szczelnie oba końce, dodatkowo robimy za pomocą noża lub nożyczek kilka małych otworków.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 185 stopni (najlepiej góra-dół) przez 90 minut. Mięso wyjmujemy z rękawa dopiero po lekkim przestygnięciu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polecam talarki ziemniaczane i surówkę z kapusty pekińskiej.


pieczony schab

pieczony schab

pieczony schab

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 243

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Pychotka! Dziś robiłam na obiad. Wyszło doskonałe.

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Jak odgrzewać schab na drugi dzień?

Kamil
Kamil
1 rok temu

Wyszło bomba. Taka mieszanka przypraw idealnie pasuje. Dodałem jedynie ząbek czosnku więcej ( jeden bidulek zostawał ) ale zmniejszył bym odrobinę ilość soli, ale to już osobiste preferencje. Pieczone w naczyniu z przykryciem, nie otwierane pod koniec i wyszedł super soczysty schabik.

Ellllo
Ellllo
3 lat temu

Najważniejsze jest dobrej jakości mięso, nienastrzykiwane, z wiadomego źródła. Ja kupuję zawsze mięso w sklepie Kiszeczka w Warszawie, bo to mała firma, więc nie robią na masową skalę. W domu piekę natomiast w rękawie, dzięki czemu jest soczyste i pyszne! 🙂

Alicja Buchan
Alicja Buchan
3 lat temu

co zrobić żeby mięso nie było suche? zawsze schab wychodzi mi suchy 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Alicja Buchan

A piekła Pani kiedys schab w rękawie do pieczenia? 🙂

Alicja Buchan
Alicja Buchan
3 lat temu

piekłam. wraz jakiś był suchy. może kwestia mięsa?

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Muszę koniecznie wyprobowac ten schab! Robilam ostatnio karkówkę z piekarnika z Twojego przepisu i byla pychotka. pozdrawiam

Alicja Buchan
Alicja Buchan
3 lat temu
Reply to  Ewelina

a z jakiego przepisu Pani robiła? 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Alicja Buchan

Ten mam sprawdzony przepis na karkówkę z piekarnika:https://poprostupycha.com.pl/przepis/soczysta-karkowka-z-piekarnika/

Marek
Marek
4 miesięcy temu

Proszę poprawić link na https://poprostupycha.com.pl

Schab z piekarnika

Często pytacie w wiadomościach prywatnych co przygotować na niedzielny czy świąteczny obiad dla całej rodziny. W takim przypadku polecam soczystą karkówkę, polędwiczki w sosie kurkowym, czy schabowe w sosie węgierskim. Tym razem mam dla Was inny sprawdzony przepis. Schab z piekarnika to idealna propozycja na obiad. Lubią go dzieci jak i dorośli. Mięso wychodzi mięciutkie, rozpływa się w ustach. Uwielbiam schab w takiej postaci. Jak dla mnie to jeden z lepszych pomysłów mięso z piekarnika.

Schab pieczony w piekarniku

Mój sprawdzony przepis na schab pieczony w piekarniku wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa, dzięki czemu wychodzi właśnie takie soczyste i świetnie doprawione. Najlepiej natrzeć mięso przyprawami wieczorem, a następnego dnia po około 12 godzinach smażymy je patelni przez minutkę i pieczemy w rękawie do pieczenia. To mój sprawdzony przepis na soczyste i delikatne mięso, pełne aromatu w środku.

Schab pieczony

Bardzo serdecznie zachęcam Was do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na schab pieczony w rękawie do pieczenia. Po upieczeniu warto odstawić mięso do lekkiego przestygnięcia w rękawie, a następnie je kroimy na plastry. Jeżeli chodzi o dodatki do mięsa to polecam przygotować do mięsa talarki ziemniaczane lub pieczone ziemniaki z rozmarynem i surówkę z kapusty pekińskiej. To dla mnie połączenie doskonałe!

RozwińZwiń