poniedziałek, listopada 09, 2020

Żołądki po węgiersku

 

Żołądki po węgiersku

Kiedyś robiłam podobne danie tylko z filetem z indyka, postanowiłam coś zmienić, zamieniłam mięso na żołądki z indyka i musze przyznać danie wyszło pyszne.


Składniki:

·       1 kg żołądków z indyka

·       4 szt. cebuli

·       Olej do smażenia

·       700g passaty

·       1 szk. ketchupu pikantnego

·       Sól

·       Pieprz

·       1 łyżeczka cukru

·       1 łyżeczka papryki ostrej

·       1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

1.   Żołądki myjemy, kroimy w plasterki, zalewamy wodą i obgotowujemy 10 minut. Po tym czasie odlewamy, zalewamy ponownie wodą, solimy i gotujemy do miękkości.




2.   Cebule obieramy, kroimy w krążki i prużymy na rozgrzanym oleju 10 minut.



3.   Wlewamy passatę oraz ketchup, doprawiamy paprykami, pieprzem, cukrem oraz solą.





4.   Sos łączymy z żołądkami, podajemy z ryżem lub makaronem.



5.   Gotowe.





6.   Smacznego

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz