Sernik z nutellą i kremem waniliowym
Serniki Pieczone

Sernik z nutellą i kremem waniliowym

Pyszny, kremowy serniczek na kruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. 🙂

 

Składniki i przepis na kakaowy spód ciasteczkowy:

  • 300g herbatników kakaowych
  • 2 łyżki kakao
  • 30g orzechów laskowych
  • 120g masła

Herbatniki i orzechy laskowe blendujemy w malakserze, mieszamy je z kakao. Następnie dodajemy rozpuszczone masło w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Spód tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy i mocno ugniatamy, aby spód się później nie kruszył. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.

Sernik z nutellą i kremem waniliowym

Składniki i przepis na masę serową:

  • 750g twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 250g serka mascarpone
  • 360g nutelli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Składniki i przepis na krem śmietankowy:

  • 300g śmietany kwaśnej 18%
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 30g cukru pudru
  • 40g czekolady gorzkiej lub mlecznej (ja użyłem czekolady gorzkiej, 80%)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg i mascarpone miksujemy z nutellą do momentu otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzyć masy. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód.
Do piekarnika wkładamy małą foremkę wypełnioną gorącą wodą. Dzięki parze wodnej sernik będzie kremowy oraz bardzo wilgotny. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez około 70-80 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”. Po 50 minutach wyjmujemy foremkę z wodą i pieczemy dalej, czas pieczenia sernika może delikatnie ulec zmianie, wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej samemu kontrolować czas pieczenia ciasta. Po wypieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie studzimy, aby delikatnie opadł. Powinien być idealnie płaski.
Do kwaśnej śmietany przesiewamy cukier puder, a następnie dodajemy cukier z wanilią, całość mieszamy. Na lekko wystudzony sernik wylewamy przygotowaną masę śmietankową, wyrównujemy, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego robimy kropeczki, które rozprowadzamy za pomocą wykałaczki, aby powstały wzorki jak na zdjęciu. Sernik studzimy i przechowujemy w lodówce.

 

Sernik z nutellą i kremem waniliowym Sernik z nutellą i kremem waniliowym

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *