listopada 05, 2020

SERNIK KOKOSOWY Z BEZĄ





Sernik kokosowy z bezą chodził za mną jakiś czas. Wymyśliłam sobie sernik lekki, mocno kokosowy w smaku z lekką bezą i delikatnym zdobieniem. Po tym, jak bardzo licznie robiliście sernik dyniowy, postanowiłam stworzyć kolejny przepis dla wielbicieli kokosa i serników.

Sernik przygotowałam z dużą ilością wiórków kokosowych, bez masła dzięki czemu jest lekki, na wierzchu ma cienką warstwę bezy kokosowej, a cały udekorowałam bitą śmietaną i bezikami, wygląda i smakuje, jak z najlepszej kawiarni, polecam każdemu bo jest bardzo prosty do zrobienia. 








PRZEPIS NA SERNIK KOKOSOWY Z BEZĄ:


- 1300 g sera dobrej jakości 
- 6 jaj
- 200 g mleczka kokosowego
- 30 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- 250 g cukru pudru
- 10 g mąki pszennej
- 200 g wiórek kokosowych

Składniki odmierzaj na wadze, dodając każdy kolejny, taruj wagę.


WYKONANIE:

W misie blendera zmiksuj jajka, ser, cukier, mleko, mąkę i proszek budyniowy, całość zblenduj na gładką masę, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Masę serową wylej do wysmarowanej masłem dużej tortownicy, format zeszyt A4.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tzn. zagotuj około 700 ml wody, na dużą głęboką blaszkę postaw tortownicę z masą serową i wlej wodę na blaszkę.
Musisz mieć szczelną tortownicę (warto dodatkowo owinąć ją folią aluminiową).
Sernik pieczemy w temp. 160 stopni C przez 1 godzinę  i 20 -30 minut, po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut w piecu.
Wyjmujemy tortownicę wylewamy wodę z blaszki.
Sernik ponownie wstawiamy, wykładamy na niego bezę kokosową i pieczemy z bezą około 20 - 25 minut w temp. 160.
Grzanie dół+ góra


BEZA KOKOSOWA:

- 2 białka
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego

wykonanie:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier i ubij na sztywno, dodaj wiórki i skrobie i delikatnie wprowadź do masy, bezę wyłóż na upieczony sernik i piecz dalej 20-25 mint jak wyżej napisane. 

Sernik studzimy całkowicie, najlepiej piec na noc i dopiero rano brać się za dekorowanie i jedzenie.

Sernik nie musisz już niczym dekorować i możesz go jeść w takiej formie, ale jeśli chcesz aby wyglądał odświętnie - bo jest to już moja propozycja wypieku na Święta, to dodatkowo ubij na sztywno 250 ml śmietany 36% wyłóż dookoła sernika, na wierzch ułóż beziki.
Śmietany nie słodzę bo beziki są skrajnie słodkie, więc nie ma takiej potrzeby.

Sernik przechowujemy w lodówce, schłodzony smakuje wybornie!

Każdy miłośnik kokosa pokocha to ciasto!



wskazówki:

- nie nagrzewam wcześniej piekarnika ponieważ mój piekarnik temp. 160°C osiaga w 4-5 minut, jeśli masz stary piekarnik nagrzej go

- masy na sernik nie napowietrzamy zbyt mocno, wtedy upieczemy go równego jak stół, nie będzie Wam opadał ani pękał!





 

5 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda przepysznie ❤ a ja właśnie mam plan odstawić słodycze 😖😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie :) czy można zrobić go używając twarogu z wiaderka? Jeśli tak to mogłabyś polecić konkretną firmę?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI