czwartek, 5 listopada 2020

Odrywana pizza


Odrywana pizza, to rewelacyjny pomysł na przekąski. Na każdy kawałek można ułożyć inny farsz, a najlepsze jest w niej, to że nie trzeba już jej dzielić na kawałki. U mnie pizza zniknęła w mgnieniu oka i smakowała wszystkim domownikom. Ciasto jest puszyste i delikatne. Odgrzewana w piekarniku staje się chrupiąca, zaś w mikrofalówce miękka. Osobiście polecam. Poniżej piszę o farszu, który sama wykorzystałam, ale śmiało możecie wykorzystać własne dodatki.



SKŁADNIKI


Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (Wrocławskiej)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:

  • 2 pomidory
  • 6 plastrów salami
  • 10 plastrów szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 3 zielone oliwki
  • 3 czarne oliwki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli z zalewy
  • zioła prowansalskie, oregano


WYKONANIE

Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, posypać dłonie mąką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, tak aby ciasto nie było lepkie. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, natłuścić z wierzchu oliwą, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 25 sztuk za pomocą wagi (każda o wadze mniej więcej 36 g) i ułożyć na podsypanym mąką blacie kuchennym. Blaszkę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę, spłaszczyć i umieścić jeden obok drugiego na blaszce.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Każdy kawałek ciasta posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie rozkruszyć jedną kulkę mozzarelli (tak aby mozzarella była tylko na cieście, a nie obok) i posypać oregano. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oliwki pokroić w plasterki Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz. U mnie: szynka + pomidor, salami + cebula, szynka + papryka, szynka + pomidor + oliwki. Na wierzch pokruszyć kolejną mozzarellę i posypać oregano. Włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Podawać od razu. Można również odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.  

Uwagi: Na końcu wpisu zdjęcia z przygotowywania pizzy. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz