Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-kawowe
Ciasteczka

Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-kawowe

Cześć! 🙂 Miałem przerwę w prowadzeniu bloga, ale myślę, że już wszystko wraca na właściwe tory! 🙂 Postaram się, aby nowe przepisy pojawiały się parę razy w ciągu tygodnia, blog czeka także parę większych lub mniejszych zmian. Tym razem przepis na jedne z moich ulubionych rodzajów ciasteczek, a mianowicie – ciasteczka amerykańskie z dodatkiem czekolady mlecznej, gorzkiej, cynamonu, wanilii i kawy zbożowej. Myślę, że jest to ciekawe połączenie, kawa bardzo dobrze się komponuje z czekoladą, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂


Składniki i przepis na ciasteczka czekoladowo-kawowe:

  • 200g masła
  • 290g cukru pudru
  • 2 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 260g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g czekolady mlecznej
  • 200g czekolady gorzkiej, min. 80% zawartości kakao
  • 20g kakao
  • 30g kawy zbożowej
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki drobnej soli

 

Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszk do pieczenia, cynamon oraz kawę. Czekoladę siekamy nożem w taki sposób, aby część czekolady była drobno posiekana, a część grubiej. Dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w 180°C przez około 10-13 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.

Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-kawowe

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *