Cześć! 🙂 Miałem przerwę w prowadzeniu bloga, ale myślę, że już wszystko wraca na właściwe tory! 🙂 Postaram się, aby nowe przepisy pojawiały się parę razy w ciągu tygodnia, blog czeka także parę większych lub mniejszych zmian. Tym razem przepis na jedne z moich ulubionych rodzajów ciasteczek, a mianowicie – ciasteczka amerykańskie z dodatkiem czekolady mlecznej, gorzkiej, cynamonu, wanilii i kawy zbożowej. Myślę, że jest to ciekawe połączenie, kawa bardzo dobrze się komponuje z czekoladą, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki i przepis na ciasteczka czekoladowo-kawowe:
- 200g masła
- 290g cukru pudru
- 2 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 260g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g czekolady mlecznej
- 200g czekolady gorzkiej, min. 80% zawartości kakao
- 20g kakao
- 30g kawy zbożowej
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki drobnej soli
Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszk do pieczenia, cynamon oraz kawę. Czekoladę siekamy nożem w taki sposób, aby część czekolady była drobno posiekana, a część grubiej. Dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w 180°C przez około 10-13 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.