wtorek, 3 listopada 2020

Tort Szwarcwaldzki (Czarny las)

Kakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Klasyk  który zasmakuje każdemu łasuchowi.

Średnica 18 cm.
Biszkopt
4 duże jajka L
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
poł szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki ciemnego kakao
4 łyżki zimnej wody

Frużelina wiśniowa
400 gramów wiśni użyłam mrożonych
1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
cukier do smaku około 3 łyżki

Krem śmietankowy
500 ml śmietanki kremówki minimum 30 %
250 gramów serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 opakowania śmietan fix

Obłożenie tortu
200 ml śmietanki kremówki
100 gramów serka mascarpone
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru

Drip czekoladowy
1 tabliczka czekolady(100 g)
100 ml słodkiej śmietanki 30%
trochę mleka 2-3 łyżki

Dodatkowo
Wiśnie
pół tabliczki czekolady startej na tarce o dużych oczkach

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie cały czas miksując dodać stopniowo cukier. Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie do ubitych białek. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
Mąki wymieszać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Dodajemy partiami do ubitych białek za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką aby piana nie opadła.
Na koniec dodajemy po łyżce wody i ponownie delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić
Najlepiej upiec dzień wcześniej.

Frużelina Wiśniowa
Wiśnie przełożyć do garnuszka  zasypać cukrem, zagotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
Mąkę wymieszać w jednej trzeciej szklani zimnej wody i wlać do gorących wiśni  mieszamy aż całość zgęstnieje i się zagotuje. Pozostawić do ostudzenia.

Krem śmietankowy
Śmietanę przelać do wysokiego naczynia wsypać cukier i śmietan fix i ubijać na gęsty krem pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsty krem.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Biszkopt wyciągamy z foremki, kroimy na trzy równe części.
Dolny blat przełożyć z powrotem do tortownicy nasączyć likierem wiśniowym.
Wyłożyć połowę frużeliny rozprowadzić równomiernie zostawiając 1 cm  margines od brzegów.
Następnie wyłożyć połowę kremu rozprowadzić krem równomiernie po całej powierzchni blatu.
Przykryć kolejnym blatem i postępujemy jak wyżej.
Na wierzch kładziemy ostatni blat tortu również nasączony likierem, lekko dociskamy. 
Tort owinąć folią spożywczą aby nie przeszedł innymi zapachami  i włożyć do lodówki na kilka godzin . 
Po tym czasie ubijamy śmietankę z mascarpone do otynkowania i dekoracji tortu.
Boki tortu obłożyć kremem najlepiej za pomocą płaskiego noża lub specjalna łopatką. Wygładzić. Około 50 gramów czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozprowadzić po dolnej części tortu. Tort wstawić ponownie do lodówki na ok 30 minut.
W tym czasie jedną tabliczkę (100 g)czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z śmietanką. Podgrzewamy tylko do momentu aż czekolada się rozpuści jeżeli drip jest zbyt gęsty dolewać po łyżce mleka aż otrzymamy odpowiednią konsystencje.
Czekoladę rozprowadzić obficie po powierzchni tortu pozwalając aby lekko spływała po bokach tworząc sopelki. Czekolada nie może być gorąca ponieważ roztopi krem po bokach tortu ale jednak pozostać letnia i płynna. Tort wstawiamy ponownie do lodówki aby czekolada zastygła.

Na koniec tort dekorujemy resztą kremu śmietankowego który pozostał z obłożenia boków tortu oraz wiśniami.
Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz