Gofry z cukinii z chorizo

zlote-gofry-w-kratke-z-kielbasa


Dziś zapraszam Was na pyszne gofry, tym razem w wersji wytrawnej. Ale to nie wszystko, ponieważ  w środku znajdziecie także cukinię i żółty ser. Powiem Wam,  że to bardzo pyszny pomysł. Na wierzch damy jeszcze trochę pokruszonej fety i gotowe.

Gofry z cukinii z chorizo najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Natomiast jeśli wystygną możemy je po prostu podgrzać w tosterze. To super patent, będą wtedy chrupiące i gorące.


Gofry z cukinii z chorizo


Gofry z cukinii z chorizo

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 400 g młodej cukinii
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego twardego sera
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  •  szczypta soli
  • plasterki kiełbasy chorizo
  • pokruszony ser feta


Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kładziemy na sitku i solimy. Po 10-15 minutach cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.

W misce mieszamy jajko, wodę, mąkę, proszek, sól,  starty ser i cukinię. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem. Gofry smażymy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż się ładnie zezłocą.

Na każdym układamy plasterki chorizo i posypujemy pokruszonym serem. Od razu podajemy.




Komentarze