Śledź z cebulką w oleju

 

Dobry nie tylko w święta, ale też przez cały rok🙂 Klasyczny śledzik z cebulką w oleju to danie smaczne, proste i łatwe – często spotykane na wigilijnej kolacji, domowych imprezach lub stawiane na stół pod wódeczkę🙂 Przygotowanie takiego śledzika nie jest zbyt pracochłonne, ale trzeba mieć trochę cierpliwości na czekanie, by rybka najpierw wymoczyła się w wodzie lub mleku, a później zamarynowała z pozostałymi składnikami. Smacznego!🙂

 

 

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych solonych
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml oleju
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu (np. winnego, jabłkowego) lub soku z cytryny
  • woda lub mleko do namoczenia śledzia

 

Płaty namocz w zimnej wodzie na 2-3 godziny, by odmoczyć nadmiar soli (jeśli nadal będą zbyt słone, wymień wodę i powtórz czynność). Śledzie wyjmij z wody i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w zamykanym naczyniu (np. słoiku lub pojemniku do przechowywania żywności), skrop octem i wymieszaj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i całość zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny, by składniki „się przegryzły”.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *