Bułeczki cynamonowe

4.8/5 (202 ocen)
Bułeczki cynamonowe to drożdżowe wypieki z aromatycznym nadzieniem z masła, cynamonu i cukru. Ich słodki smak i zapach sprawia, że są idealne zarówno jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również jako pyszna drożdżówka na drugie śniadanie.

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

bułeczki cynamonowe

Opis przepisu

Bułeczki cynamonowe to pyszne drożdżowe zawijaski, które smakują obłędnie! Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie, puchate, a posmarowane masłem i cynamonem rozpływa się w ustach. Te słodkie drożdżówki podbiły już swoim smakiem serca ludzi na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych znane są jako Cinnamon rolls, w Szwecji jako Kanelbullar, w Niemczech jako Franzbrötchen, a w Polsce najczęściej jako Cynamonki. Nic dziwnego, że są tak popularne, ponieważ zarówno smak, jak i zapach już na etapie pieczenia jest zniewalający!

Ślimaki cynamonowe

Domowe ślimaczki cynamonowe to bez wątpienia pomysł na tani wypiek dla całej rodziny. Nie są trudne do przygotowania, więc naprawdę polecam Wam je upiec jako coś słodkiego do kawusi. Ja postanowiłam moje upieczone, ale już ostudzone ślimaki cynamonowe posmarować kremem cynamonowym, ale równie dobrze możesz polać je np. lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które nadadzą fajnej chrupkości (możesz użyć także pekan, nerkowca, ziemnymi czy włoskimi). Jeśli nie przepadasz za takimi dodatkami, to oczywiście możesz z nich zrezygnować. Samo połączenie ciepłego ciasta drożdżowego i cynamonu to coś fantastycznego, więc w wersji solo będą również smakować rewelacyjnie!

Jeśli Wasze pociechy garną się do pomocy w kuchni, to myślę, że może to być fajny pomysł na zaangażowanie dzieci i wspólne pieczenie tych pysznych bułeczek.

Przepis na: Bułeczki cynamonowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 80 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 70 g cukru białego
  • 200 ml letniego mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 30-40 g cukru trzcinowego
Wyślij emailem

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?


Krok 1

rozczyn na ciasto na bułeczki cynamonowe

Rozczyn drożdżowy

Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 80 ml letniego mleka i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia rozczynu.


Krok 2

składniki na ciasto drożdżowe

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.)

Ciasto drożdżowe

Do osobnego naczynia wsypujemy ok. 550 g mąki pszennej, 70 g cukru, 200 ml letniego mleka, 2 żółtka, 70 g miękkiego masła oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut (ja użyłam robota planetarnego), aby ciasto było jednolite i gładkie.


Krok 3

wyrobione ciasto drożdżowe na cinnamon rolls

Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 4

wyrośnięte ciasto drożdżowe na cynamonki

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyciągamy z miski, lekko wyrabiamy na blacie podsypanym odrobiną mąki.


Krok 5

Rozwałkowane ciasto na drożdżówki z cynamonem

Ciasto rozwałkowujemy w kształt dużego prostokąta. Smarujemy wierzch miękkim masłem (około 40 g). 


Krok 6

nadzienie z masła, cukru oraz cynamonu

Posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym (30-40 g) oraz cynamonem (1 płaska łyżka). 


Krok 7

zawijanie ciasta w rulon

Zwijamy roladę, końce zlepiamy.


Krok 8

Krojenie cynamonek

Kroimy nożem na równe kawałki (około 5-7 cm).

Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego napuszenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem (lub samym żółtkiem z odrobiną mleka).


Krok 9

Bułeczki cynamonowe

Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez około 25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Opcjonalnie ostudzone bułeczki smarujemy wymieszanym za pomocą trzepaczki mascarpone (100 g) ze śmietanką (100 ml), cukrem pudrem (1 łyżka) oraz cynamonem (większa szczypta).

Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego! 


Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 202

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
20 dni temu

Przepyszne , mięciutkie cynamonki🙂. Poszły w ekspresowym tempie , w końcu znalazłam idealny przepis 🙂

IMG_20240306_195824077
Karina
Karina
1 miesiąc temu

Super przepis wkoncu mi wyszly ladne buleczki

Adiaa
Adiaa
2 miesięcy temu

Czy mozna zrobic na drożdżach suchych?

Doris
Doris
3 miesięcy temu

Buleczki wyszły bardzo miekkie, puszyste, po prostu pycha 😋😋😋

20231204_221926.jpg
Sylwia
Sylwia
3 miesięcy temu

Bułeczki wyszły pyszne

20231208_194859.jpg
Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Nieziemskie! Przepis bardzo dobrze opisany, przystępny w wykonaniu. Ciasto delikatne jak chmurka! Zrobiłam pierwszy raz, następnym razem koniecznie podwójna porcja <3

20231031_145152.jpg
Asia
Asia
5 miesięcy temu

Najlepsze jakie jadłam, więcej już nigdy nie kupię! Ciasto jest mięciutkie, delikatne, przepyszne. Smakuje dużym i małym, do kawusi idealne. Bardzo fajnie się z tym ciastem pracuje, nie lepi się mocno do rąk. Nie trzeba podaupywac praktycznie mąką. Baaaardzo dziękuję za przepis, zostaje już ze mną ❤️ przepyyyychota ♥️
Ps. Ja robiłam z lukrem 🤗

IMG_20231001_155430.jpg
Asia
Asia
5 miesięcy temu

Były pyszne, jeszcze następnego dnia, choć zostały mi tylko dwie 🙈 pozdrawiam serdecznie 🧡

Iza
Iza
1 rok temu

Z jednej części wychodzi 6 cynamonek i z drugiej tez? Jaki to rozmiar blaszki na zdjęciu? Pozdrawiam!

Iza
Iza
1 rok temu

Właśnie chciałabym takie sklejone 😊

Anna
Anna
2 lat temu

Ile bułeczek wychodzi z jednej porcji?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Anna

Wszystko zależy od rozwałkowania ciasta i wielkości wycinanych pasków. Średnio 6-10 sztuk 🙂

Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Czy można zrobieniu tych zawijasów włożyć je do lodówki i piec następnego dnia?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Klaudia

Lepiej będzie je upiec i po wystudzeniu schować pod przykryciem do lodówki 🙂

Gustav
Gustav
1 rok temu

Niepolecana. Drożdżowe nie lubi lodówki 🫤 trzeba upiec i szybko zjeść 😂

Krysia
Krysia
3 lat temu

Mi nie wyszły dobre… Wyszły genialne w smaku <3 Kolejny super przepis! Juz wszystkie kolezanki z mojej pracy znają Pani bloga :)

Jola
Jola
3 lat temu

Te bułeczki to jakaś bajka! Ciasto się rozpływa w ustach! Dzieci byly zachwycone 🙂

Cynamonowe bułeczki

Jak ja kocham ciasto drożdżowe! Mogłabym je piec non stop i mam nadzieję, że nigdy mi się nie znudzi. Na moim blogu znajduje się sporo przepisów na domowe drożdżówki. Najpopularniejsze są krakowskie drożdżówki z serem i bułeczki drożdżowe z czekoladą i orzeszkami. Oba wpisy zostały odwiedzone przez kilkaset tysięcy osób i naprawdę mi miło, że Wam wychodzą. Tym razem postanowiłam przygotować cynamonowe bułeczki, które są rozpływają się w ustach. Te drożdżowe zawijaski z cynamonem wraz ze szklanką mleka czy kawusią smakują naprawdę obłędnie. Ciężko poprzestać na jednej cynamonowej bułeczce.

Cynamonowe rollsy

Te pyszne cynamonowe rollsy to pomysł na tani wypiek dla całej rodziny. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Są naprawdę proste do przygotowania i nawet amator kulinarny powinien sobie z nimi poradzić. Żeby je upiec wystarczy mieć w swojej kuchni tylko kilka ogólnodostępnych składników. Upieczenie tych bułeczek to naprawdę super sprawa gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawusi. Moje upieczone i ostudzone cynamonowe rollsy polecam oblać takim dosyć rzadkim lukrem i z wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Jeżeli jednak nie przepadasz za orzechami, to bez problemu możesz oczywiście z nich zrezygnować i zastąpić np. odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdym wydaniu cynamonowe rollsy będą smakować fantastycznie.

Bułeczki z cynamonem

Domowe bułeczki z cynamonem, lub inaczej cynamonki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli zamierzasz je trzymać przez kilka dni to najlepiej schować ostudzone w szczelnym pojemniku. Dzięki temu będą przez dłuższy czas mięciutkie. Jeżeli szukasz innych przepisów na drożdżowe wypieki to koniecznie wypróbuj przepis na rogaliki drożdżowe, drożdżówki z jabłkiem czy drożdżówki z serem i borówkami. Wszystkie te przepisy przetestowałam kilkukrotnie i są naprawdę godne polecenia! Udanych wypieków.

Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe znane są na całym świecie pod różnymi nazwami i niema wszystkie robi się identycznie. Różnią się od siebie wizualnie, ale nadzienie oraz ciasto drożdżowe jest tak naprawdę bardzo podobne. Gdzie zatem jest początek ich historii? Jeżeli wierzyć historykom to wszystko wskazuje na to, że szwedzkie bułeczki cynamonowe kanelbullar były pierwsze. Wyglądają troszkę inaczej od naszych drożdżówek cynamonowych, ponieważ zawijane są w inny sposób niż nasze “ślimaczki” ale tak naprawdę nadzienie i ciasto niewiele się od siebie różni.

Cinnamon rolls przepis

Amerykanie mają również swoją wersję bułki z cynamonem. U nich nazywane są jako cinnamon rolls. Przepis natomiast również nie różni się niemal w ogóle od naszych Polskich wersji. Drożdżówki z cynamonem są w USA bardzo popularne i stały się swoistą ikoną kulinarną, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, kiedy cinnamon rolls są spożywane przez amerykanów w rekordowych ilościach.

RozwińZwiń