piątek, 30 października 2020

Kilimandżaro -pyszne ciasto z jabłkami

Pyszne ,delikatne , nie za słodkie ciasto z jabłkową i budyniową masą ,do tego kakaowy biszkopt i czekoladowa polewa... Pychotka... idealne na każdą okazję ,imieniny , święta Lub po prostu do popołudniowej kawy. Polecam gorąco....



Składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl cukru
Na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek (ważone już po obraniu)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła
Na masę budyniową:
  • 2 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szkl. cukru pudru
  • 250 g masła

Na polewę:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 %

dodatkowo :
  • 50 g płatków migdałowych do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Zobaczcie film jak zrobić takie ciasto krok po kroku 👇👇👇


Zaczynamy od biszkoptu:
ubijamy białka ze szczyptą soli ,jak zaczną sztywnieć, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze dosyć długo, ok 5- 6 min (dzięki temu że ubijemy mocno białka nie będziemy musieli dodawać proszku do pieczenia),następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy,dodajemy olej i jeszcze chwilkę mieszamy do połączenia się składników. Przesiewamy do masy wymieszane ze sobą  mąki i kakao, mieszamy całość już drewnianą łyżką (nie robotem!)
Masę wylewamy na blaszkę (35x25 cm) wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia ,wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra - dół) i pieczemy ok 30- 35 min. 
Studzimy.
Gotujemy krem budyniowy :
Do rondelka wlewamy 350 ml mleka ,dodajemy cukier ,mieszamy i zagotowujemy ,z pozostałym mlekiem mieszamy obie  mąki i żółtka  i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy energicznie i jak zgęstnieje gotujemy jeszcze minutkę i wyłączamy. Wierzch masy przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała masy. (dzięki temu nam nie wyschnie) - Studzimy ,masa musi być całkowicie zimna ,żeby krem się nie zważył.
Robimy masę jabłkową:
Obieramy jabłka ,ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. przekładamy do rondelka ,dodajemy 1 łyżkę masła i dusimy ok 8-10 min. Następnie wsypujemy do jabłek dwie galaretki i mieszamy dokładnie, po ok 1 minucie wyłączamy. Studzimy.
Biszkopt przekrajamy na dwie części i na pierwszą część wykładamy przestudzone jabłka.
W misie robota ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń ,miksujemy na gładką puszystą masę. Gotową przekładamy na jabłka, wyrównujemy i nakładamy drugą część biszkoptu, dociskamy delikatnie do masy. 
robimy polewę:
do miseczki wrzucamy posiekaną drobno czekoladę, dolewamy śmietankę i wstawiamy do mikrofalówki na ok 30 sekund, następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Polewamy nią po wierzchu nasze ciasto. wyrównujemy i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów (możecie je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!!!

Zobaczcie inne moje przepisy na domowe ciasta:















Ciasto z brzoskwiniami i budyniem






Najlepszy przepis na sernik






więcej przepisów na domowe ciasta znajdziecie na samej górze strony w zakładce - Przepisy 

8 komentarzy

  1. Wczoraj upiekłam "Kilimandżaro" - jest trochę pracochłonne, ale jest też bardzo smaczne. (ja dałam 200gr masła do kremu- zupełnie wystarczy)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepyszne. Obawiałam się, że będzie za słodkie. Użyłam do polewy czekolady gorzkiej. Nic bardziej mylnego. Rzeczywiście jest trochę pracochłonne ale przy rozłożeniu sobie prac na etapy w ciągu dnia nie odczuwa się już tak bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi sie podobaja pani Kasiu przepisy pozwolilam sobie spisac bede piekla na Swieta Bozego Narodzenia Zyczymy pani na Swieta i Nowy Rok zdrowka przede wszystkim z opieka Matki Bożej .Irena

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz drugi raz pisze i znowu zle Irena

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem w trakcie pieczenia - i zauważyłam, że w odróżnienie od filmiku w przepisie brakuje informacji nt.oleju. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast robić krem budyniowy można dać dwa gotowe kremy karpatkowe? Będę miała mało czasu a potrzeba super ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!