Jagnięcina na chrupiącej baby cukinii z sosem grzybowym

 


Trochę luksusu w domu. Tak, właśnie kiedy jagnięcina mi się kojarzyła z drogim luksusem. Teraz ten mięsny skarb możecie znaleźć w super cenach u dobrych rzeźników. 


Porcja 2 osoby



Składniki: 
400 g jagnięciny 
8 cukinii baby 
oliwa

sól i pieprz do smaku

sos grzybowy:
300 g świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i borowików)
2 łyżki masła
1 cebula
pęczek pietruszki
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
sos grzybowy
  1. Grzyby obrać, umyć i przegotować raz w osolonym wrzątku - gotować ok 15 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na maśle.
  3. Zmniejszyć ogień i dodać grzyby, po około 10 minutach dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę.
  4. Sos gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 10 min.

  1. Na patelni grillowej obsmażyć cukinie baby przeciętą na pół wzdłuż . 
  2. Dopraw delikatnie solą.
  1. Jagnięcinę oczyść i pokrój na kostkę.
  2. Obsmaż na patelni grillowej wyłącznie na łyżce oliwy. 
  3. Obsmażone mięso dopraw solą i pieprzem.

Na talerzu ułóż zgrillowaną cukinię, obsmażoną jagnięcinę i dodaj sos grzybowy.

Proste i bardzo smaczne danie. 


  Smacznego !



Komentarze

Popularne posty