Rożki francuskie z pieczarkami

To niedroga i uniwersalna przekąska, którą można podać przy wielu okazjach. Mogą być doskonałą przekąską dla domowników, poczęstunkiem dla gości oraz przystawką na imprezie🙂 To smakołyk w sam raz dla wegetarian lub na postne dni, ponieważ rożki są bez mięsa. Świetnie smakują podane z zimnym sosem, np. czosnkowym, musztardowym, pomidorowym, bazyliowym😉 

 

 

Składniki na 12 rożków:

  • 1 op. ciasta francuskiego (275 g)
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 100 g żółtego sera, np. gouda
  • 1 łyżka oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

 

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki – podsmaż je mieszając co chwilę. Zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia. Dodaj ser starty na dużych oczkach, zioła prowansalskie i dla smaku dopraw przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 12 kwadratów. Na środek każdego kwadratu połóż trochę farszu. Przekątne rogi zawiń do środka i zlep. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm), wierzch delikatnie posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się zarumienią. W czasie pieczenia rożki napuchną i powiększą swoją objętość.

 

 

Pomysły na ciasto francuskie:

 

 

 

 

 

 

[wbcr_php_snippet id=

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *