Sałatka obiadowa z buraczków

 

Od dziecka jadałam buraczki w barszczu, zasmażane lub marynowane. Ta sałatka to nowość, która nam posmakowała i którą podpatrzyłam na stronce „SmakowiteDania” (filmik). To świetny pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jest idealna do mięs, ryb oraz na grilla🙂 

 

 

Składniki:

  • 4 średnie buraki ćwikłowe
  • 2 średnie jabłka
  • 1 średnia cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • cukier
  • sól i pieprz

 

Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Odstaw do przestudzenia. Buraki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną cebulę oraz szczypiorek. Całość wymieszaj razem ze śmietaną i chrzanem. Do smaku przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

 

Sałatkę podawaj z… ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, plackami, kotletami lub krokietami.

Do przygotowania można użyć buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *