Dostałam większą ilość pomidorów i trzeba było coś z nimi zrobić :) Wpadłam na pomysł żeby ugotować zupę z pieczonych pomidorów. Wyszła przepysznie.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- kilka ząbków czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego (np takiego)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Pomidory polewamy również po wierzchu oliwą i układamy na nich gałązki rozmarynu oraz wkładamy pomiędzy pomidory kilka ząbków czosnku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na termoobieg. Pieczemy około 30-40 minut do zrumienienia.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło klarowane. Podsmażamy ją do zrumienienia. Gotowe pomidory dodajemy do cebuli i zalewamy całość bulionem. Przyprawiamy i gotujemy ok 15-20 minut. Po ugotowaniu blendujemy zupę na krem.
Zupę możemy serwować ze śmietaną lub z zielonym pesto i parmezanem. Najlepiej smakuje podana z grzanką czosnkową.
Komentarze
Prześlij komentarz