Marynowane papryczki chilli - przetwory na zimę

 

     Dziś ciąg dalszy szaleństwa papryczkowego. Już zrobiliśmy papryczki chilli w oleju (patrz tutaj) a teraz kolej na marynowane.



Składniki:
  • ok. 150 g papryczek chilli
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

 

Wykonanie:

Ubieramy rękawiczki gumowe przed rozpoczęciem pracy, w przeciwnym razie będzie nas piekła skóra i możemy przez przypadek zatrzeć sobie oczy.

Papryczki myjemy, odcinamy z papryczek czubek z łodygą i pozbawiamy ją nasion. Każdą papryczkę kroimy w krążki i wkładamy ile nam się zmieści do wyparzonych słoików.

Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy i zalewamy gorącą nasze papryczki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry, aby sprawdzić czy nakrętki się zassały.

Następnie pasteryzujemy 10-15 minut.




Komentarze