Bigos z dodatkiem kapusty włoskiej

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • główka kapusty włoskiej
  • 500 g mięsa wieprzowego (szynki lub karkówki)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 40 g suszonych grzybów
  • 30 g suszonych wędzonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • olej roślinny
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina

Przyprawy

  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 nasiona jałowca
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • pieprz czosnkowy
  • pieprz czarny
  • sól
  1. Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna wypłucz, a następnie pokrój ją i włóż do dużego garnka. Zalej dwoma szklankami wody, przykryj i gotuj do miękkości.
  2. Kapustę włoską poszatkuj, ugotuj w osobnym garnku z odrobiną soli. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj ją do kapusty kiszonej, dodaj również wszystkie przyprawy i wymieszaj.
  3. Suszone grzyby zalej wodą, gdy zmiękną, odcedź, pokrój i dodaj do kapusty.
  4. Śliwki pokrój w paski i dodaj do bigosu.
  5. Cebulę, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż i przełóż do garnka.
  6. Mięso wieprzowe podkrój również w kostkę, podsmaż na odrobinie oleju i dodaj do pozostałych składników.
  7. Wlej wino, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw bigos według swojego uznania.
  8. Bigos gotuj się na małym ogniu przez około 4 godzin, do momentu, aż mięso będzie miękkie i stwierdzisz, że smaki połączyły się całkowicie. Pamiętaj, aby podczas gotowania bigos się nie przypalił – jeśli zajdzie taka potrzeba podlewaj go wodą.

Smacznego!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑