- 1,5 kg kiszonej kapusty
- główka kapusty włoskiej
- 500 g mięsa wieprzowego (szynki lub karkówki)
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy
- 40 g suszonych grzybów
- 30 g suszonych wędzonych śliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- olej roślinny
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
Przyprawy
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 nasiona jałowca
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- pieprz czosnkowy
- pieprz czarny
- sól
- Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna wypłucz, a następnie pokrój ją i włóż do dużego garnka. Zalej dwoma szklankami wody, przykryj i gotuj do miękkości.
- Kapustę włoską poszatkuj, ugotuj w osobnym garnku z odrobiną soli. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj ją do kapusty kiszonej, dodaj również wszystkie przyprawy i wymieszaj.
- Suszone grzyby zalej wodą, gdy zmiękną, odcedź, pokrój i dodaj do kapusty.
- Śliwki pokrój w paski i dodaj do bigosu.
- Cebulę, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż i przełóż do garnka.
- Mięso wieprzowe podkrój również w kostkę, podsmaż na odrobinie oleju i dodaj do pozostałych składników.
- Wlej wino, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw bigos według swojego uznania.
- Bigos gotuj się na małym ogniu przez około 4 godzin, do momentu, aż mięso będzie miękkie i stwierdzisz, że smaki połączyły się całkowicie. Pamiętaj, aby podczas gotowania bigos się nie przypalił – jeśli zajdzie taka potrzeba podlewaj go wodą.
Smacznego!
Leave a comment