10/23/2020

10/23/2020

Domowa pizza z szynką parmeńską, oliwkami i mozzarellą

Mamy piąteczek, więc dzisiejszy przepis jest jak najbardziej uzasadniony. Bo czy może być coś lepszego niż piątkowy wieczór po ciężkim tygodniu, w zaciszu własnego domu, z pizza i Netflixem :-)? Moja wersja pizzy jest z klasycznymi dodatkami, na cieście, które dzięki długiej fermentacji nabiera rewelacyjnego smaku. Jednak jeśli nie macie czasu na długą fermentację, możecie już po jakichś 60 minutach cieszyć się smakiem pysznej, domowej "picki"! Bardzo Wam polecam i życzę dobrego weekendu.


Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 00 (odpowiedni typ mąki to podstawa dobrego ciasta, dlatego warto użyć właśnie tej, producenci mąki często oznaczają ją także jako "mąką do pizzy", "mąka włoska", oczywiście jeśli nie macie możliwości zakupu takiej mąki, można też użyć klasycznej typ 500, 550)
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • pół łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży 
  • pół łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy 

Dodatki: 

  • puszka pomidorów pelati 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • mozzarella 
  • szynka parmeńska 
  • oliwki (najlepiej Kalamata) 
  • listki świeżej bazylii 
  • szczypta cukru  
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i drożdże instant, mieszamy (jeśli używacie drożdży świeżych rozpuśćcie je w wodzie). Do mąki dolewamy stopniowo wodę i mieszamy ciasto dłonią. Wyrabiamy ciasto. Gdy powstanie z niego kulka dodajemy oliwę, i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nie macie tyle czasu, możecie odstawić ciasto na około 60 minut w ciepłe miejsce. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidorki pelati i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotujemy aż pomidorki się rozpadną, powstanie z nich dość gęsty sos. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozciągamy je na okrągły placek (nie wałkujemy, tylko formujemy dłońmi!). Nakładamy sos, oliwki, posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury i pieczemy około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy szynkę parmeńską, świeże listki bazylii. Możemy także dodatkowo skropić wierzch oliwą.

 


2 komentarze: