czwartek, 22 października 2020

Szarlotka z dynią i pomarańczą

 


Składniki:


Ciasto:

500 g mąki pszennej
200 g schłodzonego masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 żółtka


Nadzienie:

450 g obranej dyni
1 kg jabłek
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru

2 łyżki kaszy manny (do posypania spodu ciasta)
cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta


Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę , dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz masło pokrojone w kostkę. Za pomocą noża szatkujemy całość do momentu aż z masła pozostaną drobne kawałki obtoczone mąką. Dodajemy jajka oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy ją do lodówki.
Dynię oraz obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy ze skórką z pomarańczy sokiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Owoce przerzucamy na dużą patelnię i dusimy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 części ciasta i wykładamy ją na dnie i bokach formy. Posypujemy kaszą manną, a następnie wykładamy pulpę jabłkowo dyniową.
Pozostałą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nią wierzch.
Pieczemy przez 50 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...