10/22/2020

10/22/2020

Maślane bułeczki z gorgonzolą i gruszką

Dziś będą maślane bułeczki w totalnie jesiennej odsłonie. Wytrawne, wypełnione gruszką, gorgonzolą i orzechami, jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie wypróbujcie przepis, bo na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 110 ml zsiadłego mleka
  • 110 ml ciepłego mleka
  • 150 g bardzo miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 2-3 gruszki
  • około 150-200 g gorgonzoli
  • orzechy laskowe lub włoskie
  • opcjonalnie miód


Wykonanie:
Z ciepłego  mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy przykryty ściereczką do wyrośnięcia.
Jajko, żółtko, mleko zsiadłe i sól mieszamy ze sobą. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, a także masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na jednakowej wielkości  podłużny, prostokątny placek, który smarujemy masłem i układamy jeden na drugim (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Brzegi zlepiamy ze sobą, aby masło nie "wychodziło" bokami. Kroimy na kwadraty, następnie każdy kwadrat składamy zlepiając jego dwa boki do środka tak, aby powstała nam "koperta".
Na wierzch kładziemy plasterki gruszki i posypujemy orzechami włoskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 15-20 minut (na złoty kolor). Od razu po wyjęciu z piekarnika kładziemy na bułeczki gorgonzolę (można też dodać ją w trakcie pieczenia, na około 5 minut przed wyjęciem bułeczek). Bułeczki można dodatkowo skropić miodem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz