Klasyczne zapiekanki

 

Klasyczne zapiekanki. Ostatnio przypomniał mi się hit moich dziecinnych lat i przygotowałam w domu pyszne klasyczne zapiekanki dla siebie i męża. Wystarczy półbagietka i kilka prostych składników. Dla podkreślenia smaku dodałam pikantne kabanosy chill mini pepperoni. A dla chrupkości i koloru – małe papryczki. Całość wyszła naprawdę pysznie. Dlatego polecam i Wam takie proste, domowe zapiekanki. Ten przepis można śmiało wykorzystać, gdy napadnie Was głód. To też dobry pomysł na domówkę. Klasyczne zapiekanki zawsze znajdą swoich zwolenników.

Składniki:

  • 2 półbagietki
  • około 400-450 g pieczarek
  • 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryczka
  • 2 małe żółte papryczki
  • Kabanos chill mini pepperoni Olewnik  (3-4 sztuki)
  • Kabanosy wieprzowe kruche i pieczone Olewnik (pół jednego kabanosa, można dać więcej)
  • 150 g sera mozzarella wiórki
  • gruby kawałek sera gouda (można pominąć i zastąpić większą ilością sera mozzarella)*
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 czubata łyżka masła

*my lubimy łączyć rożne smaki sera

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy resztę masła i nasze starte pieczarki. Doprawiamy całość solą i pieprzem (u mnie dwie szczypty pieprzu, pieczarki mają mieć wyrazisty smak). Smażmy przez chwilę.

Półbagietki kroimy wzdłuż tworząc spody czterech zapiekanek. Na każdą nakładamy pieczarkowy farsz. Na farsz układamy pokrojone w plasterki kabanosy i pokrojone papryczki.

Następnie posypujemy wszystko serem mozzarella i wkładamy zapiekanki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Po około 3-4 minutach zapiekanki można jeszcze posypać z wierzchu drugim rodzajem sera startego na drobnych oczkach (można pominąć tą czynność).

Zapiekanki pieczemy do rozpuszczenia sera i uzyskania chrupkości bułki. Czas będzie różny w zależności od piekarnika.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz