środa, 21 października 2020

Kurczak w sosie pieczarkowo - koperkowym.


 Filety z kurczaka w sosie pieczarkowo - koperkowym to bardzo smaczne i proste w wykonaniu danie. Mięso tak przygotowane jest bardzo soczyste, a sos aksamitny i kremowy. Świetnie pasuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy ziemniaków. Polecam :)

Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- pół pęczka koperku
- 120 ml śmietanki 30%
- czosnek mielony
- papryka czerwona mielona
- sos sojowy ciemny
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Filety z kurczaka kroję w szerokie paski, pieczarki w plasterki, koperek siekam. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, na rozgrzany wrzucam mięso, dodaję przyprawy i chwilkę smażę, aż się lekko zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję pieczarki i chwilkę smażę, aż lekko zmiękną. Do mięsa i pieczarek wlewam śmietankę i dodaję kilka kropli sosu sojowego. Mieszam, duszę na wolnym ogniu chwilę, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Dodaję koperek mieszam i podaję.
Smacznego :)





29 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, koniecznie muszę kiedyś taki zrobić z połączeniem ryżu :) W końcu dodam do niego coś innego niż taki sos bananowy (chociaż to bardziej koktajl).

    OdpowiedzUsuń
  2. może to dziwne, ale nie znoszę koperku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kiedyś nie znosiłam, a teraz uwielbiam. Dodaję go do czego tylko się da 🙂

      Usuń
  3. Interesujący przepis. Wykorzystam ale dodam boczniaki zamiast kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sosik wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię podobne danie, tylko nie dodawałam nigdy sosu sojowego. Muszę wypróbować, bo coś czuję, że będzie to ciekawe połączenie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i bardzo smacznie :) pieczarki i kurczak to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale narobiłaś mi smaka :D Przepysznie prezentuje się to danie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń