Schab pieczony z jabłkami

Tydzień jabłkowych przepisów zaczynamy na wytrawnie. Z każdym kolejnym dniem będzie coraz bardziej słodko.

Kto śledzi mnie na Instagramie, ten mógł już podejrzeć, co zaplanowałam dla Was na najbliższe dni. Jedno jest pewne – w kuchni rządzić będą jabłka!

Delikatny i soczysty schab pieczony razem z cebulą i jabłkami to dzisiejsza propozycja obiadowa dla tych, którzy nie boją się łączyć mięsa z owocami.

  • 1 kg schabu
  • 4 jabłka
  • 3 cebule
  • mąka krupczatka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w krążki lub piórka.

Oczyszczony schab oprószamy ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni oleju.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy część cebuli. Na środku dajemy obsmażony schab. Na nim i obok niego rozkładamy pozostałą cebulę.

Mięso wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę.

W międzyczasie obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki. Rozkładamy je wokół podpieczonego schabu. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut

Kroimy na plastry po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Podajemy razem z musem jabłkowym i cebulą.

Źródło