Kulinarna Chwila: Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Kulinarna Chwila: Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

poniedziałek, października 19, 2020

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

 

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie.


Składniki:

·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki

·       1 całe jajko

·       Sól

·       1 łyżeczka papryki ostrej

·       1 papryka czerwona

·       1 cebula

·       3 ogórki konserwowe

·       1 torebka ryżu ugotowanego

·       ½ puszki kukurydzy

·       4 duże liście kapusty włoskiej

·       2 marchewki

·       10 dag sera żółtego

·       520 g sosu meksykańskiego

Sposób przygotowania:

1.               Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy.









2.               Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie.



3.               Na środku kapusty wzdłuż układamy połowę mięsa.



4.               Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser również ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z marchewką. Układamy warstwę na mięsie.





5.               Przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy liście kapusty na górę, przykrywając mięso tak żeby wyszła nam rolada.




6.               Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 °C .



7.               Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy rozgrzanym sosem meksykańskim

8.               Gotowe.







9.               Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz