sobota, 17 października 2020

Lasagne z mięsem i cukinią

 



Składniki:

około 6 płatów lasagne
300 g szynki wieprzowej
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g passaty pomidorowej
250 g sera żółtego
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej do smażenia
masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
pomidorki koktajlowe do ułożenia na wierzchu lasagne
kilka listków świeżej bazylii


Sos beszamelowy:

0,5 litra mleka
40 g masła
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Mięso mielimy, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz zmiażdżony czosnek i smażymy do momentu zeszklenia. Do cebuli dodajemy cukinię oraz paprykę. Warzywa obsmażamy, następnie przesuwamy na bok a w wolne miejsce nakładamy zmielone mięso. Smażymy je mieszając do momentu aż się zetnie. Mieszamy z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę i zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minut cały czas mieszając. Następnie wlewamy powoli mleko cały czas energicznie mieszamy do momentu aż sos będzie gładki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pierzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie na jego dnie rozprowadzamy warstwę sosu beszamelowego. Na sosie układamy 3 płaty lasagne, następnie wykładamy warstwę mięsno warzywną, posypujemy ją startym serem i polewamy sosem beszamelowym. Jeszcze raz powtarzamy układanie warstw: płaty lasagne, warstwa mięsno warzywna, ser żółty (zostawiamy trochę sera do późniejszego posypania całości) i sos beszamelowy.
Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy przez 35 minut. Formę z lasagne wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy folię. Wierzch dania posypujemy startym serem, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Temperaturę w piekarniku podwyższamy do 180°C i zapiekamy lasagne przez kolejne 10 minut.
Przed podaniem lasagne posypujemy listkami bazylii.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...