sobota, 17 października 2020

Bezowe duszki na Halloween

 Urocze bezowe duszki na Halloween. 

3 białka jajek
190 gramów cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
kilka kostek czekolady

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie wsypujemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Na koniec dodajemy  mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, całość miksujemy do połączenia składników.
Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego bez tylki 
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy zgrabne duszki wyciskając masę bezową zaczynając kółka następnie unosząc rękaw ku górze kończąc ostrym ruchem aby powstał stożek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w rondelku z odrobiną mleka. 
Za pomocą pędzelka malujemy oczka i buzię.

Miłej zabawy :)
Przy okazju mam dla was jeszcze jedną inspirację na Halloween-ową słodką przekąskę banalnie łatwą do zrobienia.
Potworki z ciastek oreo.
Oczka zrobione z bitej śmietany i czekolady.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz