10/16/2020

10/16/2020

Burgery z wołowiną, bułką bawarską, pastą paprykową, jajkiem i dodatkami

Dziś piąteczek, więc podrzucam Wam przepis na nieco grzeszne burgery, wypełnione różnymi dodatkami tak bardzo, że ich zjedzenie pewnie przysporzy Wam niemały kłopot :-) ale Moi Drodzy warto, uwierzcie, że warto! Poniżej przepis:


Składniki (na 3 burgery)

  • 3 bułki do burgerów (ja użyłam bułek bawarskich, z ciasta przypominającego precle, są dostępne do kupienia w znanym dyskoncie spożywczym, ale możecie oczywiście użyć także innych bułek)
  • około 600 g mielonej wołowiny
  • 3 plastry sera
  • 1 duży pomidor
  • 1-2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 czerowna cebula
  • rukola
  • 3 łyżki pasty paprykowej (upieczona czerwona papryka zmiksowana z oliwą, czosnkiem i przyprawami) - można ją pominąć
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy z niego 3 kotlety i smażymy je na patelni (może być grillowa) z dwóch stron, po około 4-5 minut z każdej.
Jajka smażymy na patelni. Pomidor, ogórek i cebulę kroimy w cienkie plastry.
Bułki przekrawamy na pół, na górną część kładziemy plaster sera, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 5 minut, aż ser się roztopi. Dolne części bułek smarujemy pastą paprykową, kładziemy rukolę, usmażone mięso wołowe, smarujemy majonezem, kładziemy pomidor, ogórek i cebulę, a także usmażone jajko. Przykrywamy górną częścią bułki z roztopionym serem. 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz