środa, 14 października 2020

Krem z pieczonej cukinii i papryki

W warzywniaku już ostatnie cukinie więc na koniec sezonu raczę się ich smakiem ile mogę. Wykorzystuję każdą sztukę. Do garnka trafiła żółta cukinia z dodatkiem czerwonej papryki i powstała pyszna zupa krem w kolorze pomarańczowym. Papryki choć nie dużo to nadaje ten specyficzny smak zupie, cukinia jak zawsze to dobry składnik na kremową zupę.

składniki:

1kg młodej cukinii, u mnie żółta
1 duża czerwona papryka
ok 750 ml bulionu
1 łyżka masła 
2 ząbki czosnku
sól,pieprz do smaku

Cukinię pokroić w grube plastry razem ze skórką. Paprykę przekroić na pół. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę układamy skórką do góry. Warzywa wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż skórka papryki zacznie się dobrze brązowić. Po pieczeniu z ciepłej jeszcze papryki ściągnąć skórkę i usunąć gniazdo nasienne. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć krótko posiekany czosnek. Dodać upieczoną cukinię i paprykę. Całość zalać bulionem. Zagotować i gotować ok 5 minut, potem zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać bulionu. Gotową zupę podałam z kleksem śmietany i prażonym słonecznikiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz