Kurczak curry z brzoskwiniami

Kurczak curry z brzoskwiniami
Kurczak curry z brzoskwiniami

Kurczak curry z brzoskwiniami i warzywami w aksamitnym sosie to pyszne, orientalne danie na szybki obiad, który zrobimy w pół godziny. Jest bardzo proste do zrobienia, a na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kuchni indyjskiej. Połączenie ostrej pasty curry z kremowym mleczkiem kokosowym i słodkimi brzoskwiniami tworzy bardzo smaczną mieszankę. Potrawę podajemy z ryżem basmati albo chlebkami naan.

Składniki na kurczaka curry z brzoskwiniami:

    • 2 piersi z kurczaka
    • por
    • papryka biała
    • papryka czerwona
    • 3 połówki brzoskwiń w syropie
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 2 łyżki czerwonej pasty curry
    • przyprawy: curry, imbir w proszku, sól, pieprz

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą curry. Mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Po chwili dodajemy pora pokrojonego w plastry. Po kilku minutach dorzucamy papryki pokrojone w paski i wlewamy bulion. Warzywa dusimy do miękkości. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry, brzoskwinie pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.

Kurczak curry z brzoskwiniami
Kurczak curry z brzoskwiniami

Zobacz inne przepisy na dania z curry:

Szybki kurczak curry z warzywami

Wegetariańskie curry z bobem

Ryba w cieście curry

Curry z kalafiorem i kurczakiem

Szybki kurczak w sosie śmietanowym z curry

Jajka w sosie musztardowym z curry

Print Friendly, PDF & Email