kartacze z mięsem mielonym
obiad

Kartacze z mięsem mielonym

Kartacze z mięsem mielonym to typowa polska potrawa, szczególnie jest popularna w północno-wschodniej części Polski. Są one wykonane z ciasta, które zostało wyrobione z surowych i gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W środku znajduje się farsz z mięsa mielonego i cebuli. Całość jest polana zeszkloną cebulą i podsmażonym boczkiem! Nie jedliście? Spróbujcie koniecznie 😉

Składniki na kartacze z mięsem mielonym:
3 kg ziemniaków
6-8 łyżek mąki ziemniaczanej
500 g mięsa mielonego najlepiej z szynki
olej do smażenia
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
150 g boczku wędzonego
przyprawa do mięsa mielonego, sól,
pieprz, ostra papryka, majeranek

Przygotowanie:
1 kg ziemniaków obieramy, dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Pozostałe 2 kg obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Dokładnie odsączamy z nich wodę. Najlepiej wziąć do tego ściereczkę, do której nakładamy starte ziemniaki i odcisnąć z nich wodę. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Łączymy je z surowymi ziemniakami, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz ostrą paprykę. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Połowę cebuli dodajemy do mięsa mielonego. Dodatkowo dodajemy jeszcze 2-3 ząbki czosnku. Całość podsmażamy przez około 10 minut, doprawiamy przyprawami. Wracamy do naszego ciasta. Formujemy z niego placki, potem nakładamy na każdy kawałek jedną łyżkę farszu i formujemy z nich kartacze. Jak już wykorzystamy całe ciasto, to tak przygotowane kartacze gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Następnie odsączamy je z wody. Pozostałą cebulę z boczkiem podsmażamy i dodajemy na jeszcze ciepłe kartacze. Nakładamy ulubioną surówkę i gotowe 😉

kartacze z mięsem mielonym

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *