Kulinarna Chwila: Ziemniaczki faszerowane Prezesa Kulinarna Chwila: Ziemniaczki faszerowane Prezesa

wtorek, października 13, 2020

Ziemniaczki faszerowane Prezesa

 

Ziemniaczki Prezesa

Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane

sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem.


Składniki:

·       14 szt. ziemniaków

·        1 opak. sosu pieczarkowego w proszku

·       1 cebula

·       15 dag boczku wędzonego

·       Olej do smażenia

·       1 szk. wody

·        1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków

·       Sól

·       15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.   Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.


2.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.





3.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

4.   W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.



5.   Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.



6.   W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.




7.   Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.



8.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków.

9.   Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.

10.                Ziemniaki gotowe.






11.                Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz