wtorek, października 13, 2020

Żołądki w sosie chrzanowo musztardowym

 

Żołądki w sosie chrzanowo musztardowym

Dużo ludzi nie lubi podrobów, szkoda, bo żołądki z indyka można przygotować na wiele sposobów i są naprawdę dobre.


Składniki:

·       1 kg żołądków z indyka

·       1 kg pieczarek

·       1 cebula

·       1 łyżka Vegety

·       Olej do smażenia

·       2 łyżki mąki pszennej

·       2 łyżki chrzanu

·       2 łyżki musztardy sarepskiej

·       ½ szk. śmietany 18%

·       Sól

·       pieprz

Sposób przygotowania:

1.   Żołądki kroimy i usuwamy błonki, myjemy, zalewamy wodą i 15 minut obgotowujemy. Następnie odlewamy, ponownie zalewamy wodą i z dodatkiem Vegety gotujemy do miękkości.

2.   Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.



3.   Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.



4.   Pieczarki łączymy z żołądkami.

5.   Mąkę rozrabiamy z chrzanem, musztardą oraz śmietaną i zagęszczamy sos.






6.   Danie gotowe, podajemy z ziemniakami.

7.   Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz