czwartek, 8 października 2020

Pieczone ziemniaki w jogurtowej marynacie

 



Składniki:

1 kg ziemniaków
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
olej do wysmarowania blachy


Sposób wykonania:

Ziemniaki szorujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż zaczną mięknąć. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180C°. 
Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i polewamy nim ziemniaki. Mieszamy aby marynata równomiernie je obtoczyła.
Kawałki ziemniaków układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...