Parówki w cieście francuskim

4.7/5 (293 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Parówki w cieście francuskim przepis

Parówki w cieście francuskim to niezwykle szybka i prosta do przygotowania przekąska imprezowa. Chrupiące, smaczne i sycące… No po prostu pycha! Parówki w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło, więc warto je sobie przygotować wcześniej, a włożyć do piekarnika gdy przyjdą dopiero goście. Ewentualnie zawsze możesz je włożyć na chwilę do mikrofalówki czy włączonego piekarnika.

Parówki w cieście

Parówki w cieście francuskim to tania przekąska imprezowa, do której potrzebne jest tylko kilka ogólnodostępnych składników: ciasto francuskie, parówki (ja kupuję wysokiej jakości, np. z szynki) oraz kilka plasterków żółtego sera.

Koniecznie wypróbuj, bo są naprawdę bardzo smaczne! Oczywiście jeśli tylko chcesz to możesz dodatkowo zawinąć do środka także pokrojoną w dłuższe kawałki czerwoną paprykę czy ogórka konserwowego. To tak naprawdę zależy od Waszej inwencji twórczej.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz podobnych przepisów na przekąski imprezowe to koniecznie musisz odwiedzić mój obszerny wpis, w którym przygotowałam 24 przepisy na przekąski sylwestrowe (klik >>), które przecież możesz przygotowywać przez cały rok! Znajdziesz w nim kilka przepisów na fajne i efektowne sałatki, burgery, roladki z tortilli, czy właśnie ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego.

Szukasz przepisów z użyciem parówek? Zajrzyj do tych wpisów:

Przepis na: Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie np. xxl
  • 6 parówek z szynki (o wysokiej zawartości mięsa)
  • 5 dag żółtego sera w plasterkach
  • szczypta ziół prowansalskich
  • opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki lub siemię lniane
Wyślij emailem

Jak zrobić parówki w cieście francuskim?


Krok 1

Parówki w cieście

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach podobnej długości co użyte parówki. Na środek każdego nakładamy parówkę i plasterek żółtego sera. Zwijamy ciastem parówkę z żółtym serem, a końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło te dwa składniki.


Krok 2

przekąski imprezowe

Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy siemię lnianym (lub czarnuszką, sezamem) oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie nacinamy wierzch ciasta za pomocą noża tworząc małe krzyżyki (x). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym.

Smacznego!


Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

przekąski imprezowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 293

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
nicole
nicole
10 miesięcy temu

Pyszne

Antonina
Antonina
1 miesiąc temu

Czy te parówki sie wczesniej gotuje?

Asia
Asia
2 dni temu
Reply to  Antonina

Nie

Natalia
Natalia
22 dni temu
Reply to  Antonina

nie gotuje się, podczas pieczenia przecież się podgrzeją

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Pyszneee i łatwo się robi 🙂

IMG_20220502_181239_3422-1651517070.1559-scaled.jpg

Ciasto francuskie z parówką

Ciasto francuskie z parówką to bez wątpienia ekspresowa i bardzo prosta do przygotowania przekąska imprezowa, która dosyć, że jest sycąca to smakuje naprawdę świetnie. Te parówki w cieście wychodzą chrupiące. Posmakują nawet osobom, które na codzień nie jedzą parówek. Jak dla mnie ta przekąska imprezowa najlepiej smakuje podana na ciepło, wyjęta prosto z piekarnika. Moim zdaniem, ciasto francuskie z parówką warto sobie przygotować nieco wcześniej przed rozpoczęciem domówki, a włożyć do piekarnika dopiero w momencie gdy przyjdą do Ciebie goście. Opcjonalnie zawsze można je podgrzać wkładając na chwilę do mikrofalówki czy piekarnika.

Parówki w cieście

Parówki w cieście to naprawdę tania i szybka do zrobienia przekąska imprezowa. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników żeby stworzyć to pyszne danie. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w ciasto francuskie, parówki (ja kupuję wysokiej jakości, np. z szynki) oraz żółty ser. To takie proste, a jakie smaczne! Mój przepis na parówki w cieście nie powinien sprawić Ci jakichkolwiek trudności, nawet jeśli jesteś osobą początkującą swoje kulinarne przygody w kuchni. Musisz koniecznie wypróbować parówki w cieście francuskim. Wystarczą 2 minuty przygotowań, 20 minut pieczenia i gotowe!

Parowki w ciescie francuskim

Parowki w ciescie francuskim z pewnością Ci posmakują. Jeśli nie przepadasz za parówkami, to równie dobrze możesz użyć kabanosów drobiowych czy wieprzowych. Jeżeli tylko szukasz inspiracji do zbliżonych przepisów na przekąski imprezowe to zapraszam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu, w którym przygotowałam 24 przepisy na przekąski sylwestrowe (klik >>). Niech Cię nie zmyli tytuł tego wpisu, ponieważ możesz przygotowywać te przekąski przez cały rok, nie tylko w Sylwestra! W tym długim i obszernym wpisie odnajdziesz sporo przepisów na świetne sałatki, hamburgery, koreczki, roladki z tortilli, czy nawet przekąski z ciasta francuskiego.

RozwińZwiń